Logo MVC

Een veilige sportomgeving

Overal komt het voor: grensoverschrijdend gedrag. In de sport en wellicht ook binnen onze eigen club zonder dat we er weet van hebben. Samen kunnen we hier iets tegen doen.

Uit onderzoeken in de sport weten we dat grensoverschrijdend gedrag in elke sport aanwezig is. Het kan dan gaan om zowel emotioneel als lichamelijk of seksueel ongewenst gedrag. De meeste meldingen vanuit de sport gaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Denk daarbij aan ongewenst foto's maken in kleedkamers, ongewenste aanrakingen of aanranding. Bij lichamelijk ongewenst gedrag kan het gaan om een vechtpartij, maar ook over het slaan met voorwerpen, of iemand opzettelijk pijn doen. Uit onderzoek blijkt dat sporters ook veel last hebben van emotioneel grensoverschrijdend gedrag. Denk daarbij aan schelden, discriminatie, pesten, maar ook intimiderend taalgebruik.  

Met het wijzen op de mogelijkheden van melding maken bij de Nevobo én het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon binnen de vereniging, willen we bijdragen aan een veiliger sportklimaat. 

Maak je zoiets mee? Praat erover! 
Negentig procent van het seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt nooit gemeld. Slachtoffers schamen zich of denken dat het hun eigen schuld is dat ze dit overkomt. Kom je in aanraking met grensoverschrijdend gedrag? Praat erover en meld het! Dit kan bij de Nevobo óf bij de vertrouwenscontactpersoon van MVC. De gegevens zijn te vinden op de website van de vereniging en onder aan deze brief. 

Samen voor een veiligere sport 
Wil je liever eerst met iemand erover praten zonder direct een melding te maken? Dan kun je altijd bij de vertrouwenscontactpersoon terecht. Ook kun je er met je eigen omgeving over praten. Denk hierbij aan teamgenoten, vrienden, ouders, of ouders van een vriend of vriendin. Zie je iets gebeuren waarover je twijfelt? Twijfel is goed, het zet je onderbuik in gang en vraagt je om een mening te vormen over wat je ziet of hoort. Je kunt een situatie zwaarder inschatten, maar ook onderschatten. Praat er hoe dan ook over!  

Wil je liever anoniem chatten of anoniem bij de Nevobo melden, kijk hier voor de mogelijkheden. De vertrouwenscontactpersonen van de bonden (waaronder die van Nevobo) en medewerkers van het Centrum Veilige Sport Nederland hebben contact over meldingen en signalen en registreren dit in een dossier. Zo kunnen ze incidenten begeleiden en betrokkenen ondersteunen. Het is een landelijk netwerk in de hulpverlening en directe lijnen met zedenpolitie. 

Hulp nodig? 
Twijfel je of en hoe je iets bespreekbaar wilt maken, je kunt altijd bij iemand terecht, bij de vertrouwenscontactpersoon van de vereniging of die van Nevobo en bij Centrum Veilige Sport Nederland. Mocht je er nog niet aan toe zijn om het erover te hebben met een van bovengenoemde of voel je je hier niet prettig bij, neem dan iemand in je omgeving in vertrouwen of maak gebruik van de anonieme chat. Zorg er altijd voor dat je er niet alleen mee blijft. 

Wil jij in gesprek met de vertrouwenscontactpersoon van MVC, dan kun je via de link contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon van onze vereniging: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.